Amint arról az NPR beszámol, a Bolognai Egyetem tudósai felfedezték, hogy egy zonulin nevű fehérje fontos támpontot jelenthet a gluténintolerancia mértékének meghatározásakor.
Giovanni Barbara és csapata négy csoport vérének zonulinszintjét mérte meg: lisztérzékenységben (cöliákia), irritábilis bélszindrómában, illetve nem cöliákiás gluténérzékenységben (NCGS) szenvedő betegek és egészséges önkéntesek adatait hasonlították össze.
A vizsgálat csaknem azonos zonulinszintet mutatott ki a cöliákiás és az NCGS-szel diagnosztizált páciensek vérében.
„A cöliákiás betegek vérének magas zonulinszintjét már régebben kimutatták. Barbara tanulmányában a gluténérzékeny egyének adatai csaknem azonosak voltak a cöliákiásokéval. Bár ezek még csak előzetes eredmények, reményteli irányt mutathatnak a jövőbeli teszteknek, és így segíthetnek diagnosztizálni ezt az ellentmondásos állapotot” – olvasható az NPR beszámolójában.
Bár az eredmények ígéretesek, Barbara szerint korai lenne határozott végkövetkeztetéseket levonni az ügyben.
„További kutatásokra van szükség, hogy eldönthessük, klinikai szempontból mennyire hasznosíthatók ezek a markerek. … Más laboratóriumoknak is reprodukálnia kell az adatainkat, és kettős-vak vizsgálatokon, szigorú kritériumok alapján gluténérzékenységgel diagnosztizált betegeken még nekünk is meg kell ismételni a kísérletünket” – mondta a tudós az NPR-nek.